Mijn nieuwe website: zo ging de bouw ervan

27-01-2015 08:30

Let op:

Ik heb een nieuwe website: www.marloesvanzoelen.nl.

Daar ben je voortaan van harte welkom!

Deze website wordt op 29 januari 2015 opgeheven.

Lichtpuntje 177: hij is live!

 

smilies en apestaartjes


De eerste contouren van mijn nieuwe website worden al heel snel na het ondertekenen van de offerte zichtbaar op een tijdelijk domein.

In eerste instantie overweldigen de mogelijkheden van Wordpress me compleet en zie ik in dit nieuwe en totaal andere content management systeem door de bomen het bos niet. Maar al snel vind ik het leuk om er stapje voor stapje zelf in te grasduinen, om het systeem onderdeel voor onderdeel beter te leren kennen en om er op mijn gemak mee te experimenteren.

Blog en pagina’s

Ik bedenk hoe ik de menubalk wil inrichten, webbouwster P. maakt diverse pagina’s en een blog aan en, niet onbelangrijk, vult die met voorbeeldteksten. Daarna ga ik zelf verder met vullen en verfijnen.

Het is zoeken, proberen en speuren. Sommige dingen kan ik zelf oplossen. Andere zaken, die ik nog aangepast wil hebben of waar ik nog vragen over heb, moet ik terugkoppelen.  

Feedback en leren

Om het voor mezelf overzichtelijk te houden maak ik daarvoor een genummerde lijst, die ik vervolgens invoer in het supertransparante projectmanagement systeem, waar we mee werken.  

Ik werk een aantal blogs door, rommel met de over Marloes pagina’s en piel met het embedden van filmpjes en het maken van ‘call to action’ buttons. Verder experimenteer ik met zogenaamde blockquotes en het linken naar pdf’s voor de in de media pagina.  Ook leer ik over het hoe en wat van de mediabibliotheek, share buttons, een zogenaamde after entry widget en related posts. En we zetten een passende sidebar in elkaar.

De webbouwster werkt na elke ministap mijn lijst met feedback door en beantwoordt mijn vragen heel overzichtelijk in een apart document. Wat een heerlijk lichtpuntje, zo’n gestructureerde, zorgvuldige manier van werken. We gaan net zolang door tot de basis van mijn blog en de gewone pagina’s in orde en naar mijn zin is.

Schilderijen portfolio

Dan gaan we aan de slag met mijn schilderijen portfolio. De programmeur verwerkt de bedachte inventieve oplossing in mijn site. Het ziet er werkelijk prachtig uit en na het invoeren van een aantal schilderijen word ik er helemaal blij van. Er is alleen één maar: de filters werken niet zoals ik had bedacht en dat vind ik cruciaal.

Dus besluiten we na wat wikken, wegen en ruggenspraak tot een alternatief.  We gaan werken met de uitgeklede catalogus versie van de webshop plugin Woocommerce. Dan kan er meer met de filters en ook al mijn andere wensen om mijn schilderijen optimaal te presenteren zijn dan mogelijk.

Melancholiek gevoel

Dan overvalt me op een gewone zaterdagochtend als ik een blog aan het invoeren ben op mijn oude site ineens een enorm melancholiek gevoel.

 

Mijn Maakum site is toch 4 jaar lang een soort van mijn maatje geweest, waar ik leef en leed heb gedeeld. Die me door een gruwelijke periode heen heeft gesleept. En die me veel lichtpuntjes heeft gebracht:

  • Ik ontdekte mijn schrijftalent
  • Er ontstonden mooie contacten met rouw- en hersenletselbondgenoten
  • Er kwamen bijzondere mogelijkheden uit voort zoals interviews, workshops en presentaties
  • En het heeft me door al jullie prachtige reacties weer het gevoel gegeven, dat ik iets waardevols bijdroeg.

Dus ben ik dankbaar voor mijn oude, wat krakkemikkige, zeer simpele maar heel erg gebruikersvriendelijke siteje. Maar desondanks voel ik heel sterk dat het nu tijd is om afscheid te nemen en om een volgende stap te zetten.

En dus neem ik al het goede van mijn oude site in de vorm van mijn blogs en schilderijen mee in mijn bagage en ga daar in een ander jasje cq op een andere manier op mijn nieuwe site mee verder. Wat een mooi, symbolisch lichtpuntje is dit proces.

Invoeren blogs

De volgende stap is het invoeren van mijn ruim 170 blogs. Daarvoor maak ik om te beginnen een, al zeg ik het zelf, efficiënt stappenplan en ik beslis ik dat ik de vaak slechte foto’s bij mijn oudere blogs houd zoals ze zijn. Het hoeft niet perfect te zijn, je mag zien dat mijn blog zich ontwikkeld heeft.

In het begin krijg ik hulp bij deze megaklus maar het overgrote deel van het werk doe ik zelf. Eerst verzamel ik al mijn blogfoto’s en voer ze in in de mediabibliotheek van het content management systeem. Daarna werk ik heel gedisciplineerd elk uur, dat ik achter de computer mag zitten, aan het overzetten van de blogs zelf.

Het valt me op wat een heftige maar ook ontroerende en inspirerende teksten ik heb geschreven in de jaren na het overlijden van Pierre en wat een enorme kracht ik toen had. Waar haalde ik dat in vredesnaam vandaan? Ik ben verbaasd over mezelf.

Woocommerce

Dan gaan we verder met de portfolio. In eerste instantie denken we aan een extra plugin nodig te hebben voor de detailfoto’s van mijn schilderijen maar later blijkt Woocommerce daar zelf een prima productgallerij voor te hebben. Weer een zorg minder.  

Zodra Woocommerce geïnstalleerd is, herhaalt de hele invoerprocedure zich nog een keer, maar nu voor mijn bijna 40 schilderijen. Al met al heb ik nu voor zo’n 220 (!) pagina’s content ingevoerd. Wauw, wat een aantal!

 

Reacties


Het is allemaal niet voor niets want als ik de demo met Kerst aan zowel J. en haar vriend als aan mijn ouders laat zien, zijn ze allebei enthousiast: “wat een gave, professionele en toch rustige site. En zulke fijne, handige, makkelijke navigatie ook.” Later zijn ook andere vriendinnen na een sneak peek positief. Gelukkig, dat geeft de burger moed!

Botsing

Deze mooie complimenten weerhouden me er niet van om in het zicht van de haven weer keihard tegen mijn eigen beperkingen aan te botsen. Ik reageer heftig op een aantal dingen, die niet helemaal goed zijn gegaan. Maar in plaats van de feiten, benoem ik mijn emoties, waardoor ik het extra beladen maak voor P.. Dat werkt niet prettig en is niet mijn bedoeling.

In een goed gesprek bied ik mijn verontschuldigingen aan, geef aan wat me werkelijk dwarszit en hoe ik het voortaan anders zal proberen te doen. Dat wordt nog niet makkelijk want dingen komen bij mij vanwege mijn verstoorde prikkelverwerking nou eenmaal een stuk harder en emotioneler binnen en ik verhapstuk ze ook nog eens veel trager dan voorheen.  

Maar dat is geen excuus, vind ik. Met het oog op een andere samenwerkingen in de toekomst, is dit absoluut een leerpunt, waar ik linksom of rechtsom wil proberen een weg in te vinden.

Laatste loodjes

In het nieuwe jaar gaan we aan de gang met de laatste loodjes. We doen een flinke feedbackronde voor mijn portfolio en ik voer gerelateerde schilderijen in. Daarnaast verdiep ik me in de nieuwsbrief plugin en komt P. met een slimme oplossing voor de ondertitel.

En vriendin P. buigt zich over de afbeelding voor de header. Puur op gevoel maakt ze een uitsnede van schilderij Verlicht hart. Haar eerste voorstel is meteen prachtig en geeft me een wauw gevoel. Niks meer aan doen dus. Wat is dat toch een mooi talent dat je zo goed met beelden bent!

Live!

En dan is dit website project na 6 maanden zo goed als af en gaat www.marloesvanzoelen.nl live. Het was in meerdere opzichten een intensief en leerzaam project maar jeetje wat was het het waard. Want wat ben ik blij met en trots op het resultaat. Het is echt helemaal geworden zoals ik voor ogen had en meer: een enorm lichtpunt dus!

Dat had nooit gekund zonder de deskundigheid, de zorgvuldigheid en het engelengeduld van webbouwster P. Dus een diepe buiging voor jou en heel erg dank je wel!

En nu is het woord eindelijk aan jullie: mijn lezers. Wat vinden jullie van mijn nieuwe site: www.marloesvanzoelen.nl ? Ik hoop dat jullie het net zo’n lichtpuntje vinden als ik en ben ontzettend benieuwd naar jullie reacties.

Laat het me (ook als je ergens een flinke misser tegenkomt..) weten via het reactieformulier hieronder of via twitter of facebook. Alvast hartelijk dank voor de feedback en veel leesplezier op mijn nieuwe website!

Lees ook:
Lichtpuntje 176: mijn nieuwe website, hoe de voorbereiding ging
Lichtpuntje 119: hoe een blog tot stand komt
Lichtpuntje 78: dit brengt een jaar bloggen en twitteren

Bekijk ook: Mijn schilderijen

 

Via deze blog en sociale media deelt Marloes haar lichtpuntjes: die kleine dingen, die het leven leuk en de moeite waard maken. Hoe donker het leven ook lijkt, er zijn altijd lichtpuntjes, dat is haar motto. Van oorsprong is ze bedrijfskundige met als specialisaties marketing en business development. Maar twee tragische auto-ongelukken, aan het ene hield ze hersenletsel over en aan het andere verloor ze haar man, gaven het leven van Marloes een totaal andere wending. Lees hier haar levensverhaal.

 

Niets missen?

 

reacties  0 reacties reageren

Mijn nieuwe website: hoe de voorbereiding ging

20-01-2015 08:30

Let op:

Ik heb een nieuwe website: www.marloesvanzoelen.nl.

Daar ben je voortaan van harte welkom!

Deze website wordt binnenkort opgeheven.


Lichtpuntje 176: we kunnen aan de slag

 

Beautiful Pro header


Een nieuwe website met mijn oude naam. 

Het is de laatste stap in een beladen proces.
Dat ik terug wil naar mijn meisjesnaam weet ik redelijk snel na het overlijden van Pierre.
Maar in die eerste loodzware jaren moet ik er niet aan denken om dat daadwerkelijk te doen.
De naam Juffermans is me heilig.

Begin 2013 begint dat langzaam te veranderen.
Ik realiseer me dat rouw niet in een naam zit.
Pierre zit in mijn hart, voor altijd, samen met alle fijne herinneringen en alles wat ik van hem geleerd heb.

Bovendien heeft hij nooit om die naam gegeven.
Hij hield van mij als mens en niet van mijn naam.
En dus verander ik stapje voor stapje mijn getrouwde naam Juffermans terug in mijn meisjesnaam van Zoelen.

Met uitzondering van mijn website, want dat is een te grote klus.
Helemaal omdat de wijziging van url me ook een goed moment lijkt om mijn website alvast wat meer droomproof te maken.

 

Wensen en ideeën


Na de verhuizing komt daar in mijn hoofd ineens wel ruimte voor. Ik volg een paar webinars, ga online en via sociale media op zoek naar informatie en zet mijn eigen ideeën en wensen op een rij. Daarna vraag ik mijn volgers op twitter en facebook naar mogelijke verbeteringen.

Dat levert een hoop bruikbare suggesties en een uitgebreide mail van trouwe bloglezer R. op. Wat een lichtpuntje, al deze hulp! En het mooiste: alle issues komen overeen. Dat maakt me blij, ik zit dus op de goede weg.

De conclusie is dat ik 

  • mijn blog beter moet ontsluiten
  • mijn schilderijen prominenter en uitgebreider moet presenteren
  • de navigatie handiger en logischer moet maken
  • en de pagina ‘In de media’ overzichtelijker moet maken

En zelf wil ik dat mijn website in het kader van mijn droom ook meer google- en conversieproof wordt.

 

Briefing


Vooral dat laatste kan ik met mijn huidige website moeilijk realiseren en dus besluit ik om over te stappen naar Wordpress. Ik DM webbouwster P. over wie ik niets dan goede dingen heb gehoord en die gespecialiseerd is in Wordpress, over mijn voornemen.

In haar reactie komt ze meteen to the point en mailt welke informatie ze van me nodig heeft. Het komt erop neer dat ik een heuse briefing moet maken. Uurtje voor uurtje ga ik schrijven. Omdat het deels knippen en plakken is uit oude documenten en er al veel in mijn hoofd zit, heb ik binnen een paar weken een concept, dat vriendin M. heel lief van fijne feedback voorziet. Als ik die verwerkt heb, verstuur ik het naar P.

 

Content optimaliseren


Ondertussen ga ik met de content op mijn huidige site aan de slag en constateer dat de meeste foto’s van mijn schilderijen echt beroerd zijn. Er zit niks anders op dan ze allemaal één voor één opnieuw te fotograferen. Na wat experimenteren besluit ik dat zelf te gaan doen. Alleen Verlicht hart, het schilderij dat ik als header wil gebruiken, verdient een professional en laat ik met gerust hart aan vriendin P. over.  

Ook voeg ik, voor zover ik het nog weet, op mijn oude site het verhaal achter elk schilderij toe. Dan kan ik dat dadelijk zo kopiëren naar mijn nieuwe site. Het zien en heel bewust bekijken van al die oude doeken maakt iets los. De gevoelens van toen komen terug en dat is heftig.

 

Leeg en machteloos


Sowieso voel ik me tijdens dit website proces af en toe leeg en machteloos. Leeg omdat ik dit traject niet met Pierre kan delen. Machteloos omdat ik het enthousiasme, waarvan ik niet meer gewend ben om het te voelen, vanwege mijn beperkte energie zo moet doseren, temporiseren en kanaliseren.

Deze nieuwe oefening in grenzen voelen en bewaken, waarbij mijn lijf af en toe flink de kluts kwijt is, volgt automatisch uit de bagage, die ik met me meedraag en hoort dus bij het proces van het realiseren van mijn droom. Niet makkelijk maar wel heel belangrijk. Ik neem me voor om mezelf daarin de tijd en de ruimte te gunnen.

 

Theme kiezen


Begin oktober skype ik met P. om de briefing door te spreken. Het is een leuk gesprek, waarin duidelijk wordt dat de belangrijkste volgende stap het kiezen van een zogenaamd theme is.

Ik verzamel zelf voorbeelden van websites, die me aanspreken. Twee daarvan zijn gemaakt met Beautiful Pro, een theme uit het Genesis framework, dat vanwege zijn degelijkheid ook wel de Mercedes onder de frameworks wordt genoemd.

Vervolgens stuurt P. me 3 url’s van themes, die zij bij mij en mijn briefing vindt passen. En jawel, daar staat Beautiful Pro ook bij. Dat maakt de keuze makkelijk. We mailen nog wat heen en weer over het integreren van mijn schilderijen portfolio. Als ook daar een technisch inventieve oplossing voor komt en ik ruggenspraak heb gepleegd met vriendin M., volg ik mijn hart en ga voor Beautiful Pro.

 

Droomproof website


Een paar weken later keur ik de offerte goed en is het zo ver: we kunnen aan de slag. Na een zorgvuldig voorbereidingstraject gaat die verbeterde droomproof website met mijn meisjesnaam als url www.marloesvanzoelen.nl er nu komen. Sterker nog: hij is er al bijna en gaat heel binnenkort live. Wat een lichtpuntje! Ik ben ervan overtuigd dat Pierre* het vanaf zijn wolk boven allemaal goedkeurend zit te bekijken.

Lees ook:
Lichtpuntje 119: hoe een blog tot stand komt
Lichtpuntje 100: een mijlpaal
Lichtpuntje 78: dit brengt een jaar bloggen en twitteren

Bekijk ook: Mijn schilderijen

 

Via deze blog en sociale media deelt Marloes haar lichtpuntjes: die kleine dingen, die het leven leuk en de moeite waard maken. Hoe donker het leven ook lijkt, er zijn altijd lichtpuntjes, dat is haar motto. Van oorsprong is ze bedrijfskundige met als specialisaties marketing en business development. Maar twee tragische auto-ongelukken, aan het ene hield ze hersenletsel over en aan het andere verloor ze haar man, gaven het leven van Marloes een totaal andere wending. Lees hier haar levensverhaal.

 

Niets missen?

 reacties  0 reacties reageren

De 7 meest gelezen blogs

13-01-2015 08:30

Lichtpuntje 175: blogs schrijven

 

lichtpuntje 175 7 meest gelezen blogs


Omdat ik binnenkort afscheid ga nemen van deze website, lijkt het me een goed idee en een mooi ritueel om de 7 meest gelezen blogs op een rij te zetten.

1. Lichtpuntje 158: de impact van #MH17

 

De blog over wat het neerstorten van de #MH17 met mij deed, is veruit de best gelezen blog van de afgelopen 4 jaar. Best een beetje apart want ik twijfelde enorm of ik hem wel moest plaatsen. Het ging namelijk om de slachtoffers en de nabestaanden en niet om mij.

2. Lichtpuntje 164: het geheim van goed voor jezelf zorgen, 7 praktische tips

 

Vooraf vond ik deze blog een redelijk voordehand liggend, niet veel nieuws brengend stuk. Ik schaamde me er nog net niet voor, maar het scheelde niet veel. Wat kan je er dan als blogger toch naast zitten hè? Jullie deelden deze blog namelijk in grote getalen via sociale media.

3. Lichtpuntje 143: hoe ik binnen 2 maanden mijn huis verkocht


Ook deze blog zorgde voor hoge bezoekersaantallen op mijn website. Ik was verbaasd want ik beschreef puur mijn eigen proces, daar had ik behoefte aan, en ik vroeg met af wat daar nou zo interessant aan was. Nou, merkte iemand heel droogjes op, we leven gewoon met je mee. Wat een lief lichtpuntje!

4. Lichtpuntje 117: hoe ik om hulp leerde vragen


Deze blog kwam recht uit mijn hart en het bleek een onderwerp te zijn, dat niet alleen voor mij maar voor velen lastig is. Die combinatie maakte dat het artikel een snaar raakte en veel gelezen en gedeeld werd.

5. Lichtpuntje 88: 7 tips voor het organiseren van een bijeenkomst voor mensen met hersenletsel

 

Dit was de eerste blog, die ik schreef voor mensen, die werken met mensen met hersenletsel. Ik vond het nogal aanmatigend en bovendien heel erg spannend om hem te plaatsen maar ik had er niet meer naast kunnen zitten. De bezoekersaantallen op mijn website schoten dagen achter elkaar de lucht in, hij werd massaal gedeeld en instanties vragen met nog steeds regelmatig vragen of ze dit artikel mogen gebruiken. En vooral dat laatste vind ik echt een groot compliment en een lichtpuntje.

 

6. Lichtpuntje 55: boodschappenleefregels

 

Dit was mijn eerste blog, die niet over rouw en het verlies van Pierre ging. Ik merkte destijds namelijk dat zijn overlijden ook gevolgen had voor hoe ik met hersenletsel omging. Ik moest veel meer zelf doen. Vooral hele simpele dagelijkse dingen als koken en boodschappen doen. En daar moest ik een weg in zien te vinden. Net als de blog over lichtpuntjes zien, wordt deze blog heel regelmatig opgezocht op mijn site. Hij heeft zelfs heel lang in de top10 van meest bezochte pagina’s gestaan.


7. Lichtpuntje 53: 7 praktische tips om jouw lichtpuntjes te leren zien


Deze blog schreef ik naar aanleiding van vragen van lezers. Ze wilden weten hoe ik dat nou deed, in donkere of kleurloze tijden toch lichtpuntjes zien. Dat deed ik in dit artikel haarfijn uit de doeken. En tot mijn grote vreugde wordt deze blog, nu jaren later, nog regelmatig bezocht.

Dit waren de populairste en meest gelezen blogs van de afgelopen 4 jaar. Voor mij was het in ieder geval een lichtpuntje om ze te mogen schrijven, te publiceren en jullie reacties te lezen. Dus ik wil jullie nogmaals bedanken voor het trouwe volgen en meeleven en hoop dat jullie daar op mijn nieuwe website mee doorgaan!

 

Lees ook:
Lichtpuntje 119: hoe een blog tot stand komt
Lichtpuntje 100: een mijlpaal
Lichtpuntje 78: dit brengt een jaar bloggen en twitteren

Bekijk ook: Mijn schilderijen

 

Via deze blog en sociale media deelt Marloes haar lichtpuntjes: die kleine dingen, die het leven leuk en de moeite waard maken. Hoe donker het leven ook lijkt, er zijn altijd lichtpuntjes, dat is haar motto. Van oorsprong is ze bedrijfskundige met als specialisaties marketing en business development. Maar twee tragische auto-ongelukken, aan het ene hield ze hersenletsel over en aan het andere verloor ze haar man, gaven het leven van Marloes een totaal andere wending. Lees hier haar levensverhaal.

 

Niets missen?