SCHILDERIJ: Het verhaal achter Gescheurd hart

18-11-2014 10:00


Lichtpuntje 169: mooie boodschap

 

Schilderij Gescheurd hart Gemengde technieken Mixed media Abstract


De kettingen en touwen moeten weg, dat voel ik gewoon.
Dus sloop ik ze er voorzichtig af.
Maar de scheuren in het doek, die ik ooit maakte, met de stukken spijkerbroek erachter mogen blijven zitten.  

En dan?
Ik weet het niet en dus laat ik het een hele tijd zo liggen.
Tussendoor verf ik het nog een keer helemaal rood en helemaal crème, maar verder kom ik niet.
Te druk in mijn hoofd met verhuizen.

Als ik gesetteld ben in mijn nieuwe holletje en weer schilderinspiratie heb, ontstaat het idee om iets met spietjes te doen, net als bij Tikkend hart.
Ik leg ze neer en plak ze vast in hartvorm. Daarbij laat ik de scheuren er gewoon doorheen lopen. Dat is wel mooi symbolisch.

 

Schilderij Gescheurd hart Totstandkoming


De 1e verflaag spuit ik vervolgens rechtstreeks vanuit de potten op doek. Het wordt een mix van rood, donkerrood metallic, crème en goud. De scheuren laat ik nog steeds goed zichtbaar, het zijn als het ware messteken, die het hart binnengaan.

Gescheurd hart schiet er als titel door me heen. Want ja, mijn hart is beschadigd, maar niet kapot. Er zal altijd een litteken blijven maar je blijkt met alle nare dingen, die gebeurd zijn, te kunnen leren leven. Er komt uiteindelijk weer ruimte.

Facebookvriendin H. beschrijft het als volgt:
“Het hart is wel gescheurd, maar niet helemaal kapot. Aan de kant, waar het niet gescheurd is, komt die gouden glans, die je het leven geeft, weer naar voren.”
Helemaal raak!

In de volgende fase wil ik Gescheurd hart meer passend maken bij zijn zusje Tikkend Hart. En dus ga ik er overheen met rood, perzik en goud. Dat is nog niet makkelijk want het zogenaamde focuspunt ligt ergens anders dan ik normaal gewend ben en dat vind ik moeilijk.

Ik werk puur op gevoel. Laagje voor laagje en steeds kijken of de kijklijnen, de kleuren en de compositie kloppen. Na een paar sessies ben ik tevreden. Er zit een stuk meer leven, spanning en beweging in het doek zonder dat het onrustig of juist saai wordt.

 

Schilderij Gescheurd hart Details


Nu nog wat details. Dat is eerlijk gezegd de moeilijkste en de minst leuke fase van het maken van een schilderij. Aan de ene kant weet ik: ik ben er bijna, aan de andere kant voel ik dat er nog een aantal dingen niet kloppen. De kunst is op uit te vinden wat precies. Dat is een kwestie van (alweer) heel goed kijken en voelen, eindeloos heen en weer lopen en steeds een ietsiepietsie aanpassen.

Vooral het gedeelte bij de scheuren moet nog iets anders. Wat minder licht hier, wat meer daar, beetje extra goud eroverheen en toch nog wat kleur toevoegen. Nadat ik nog een quote op de achterkant heb geschilderd en hem een nachtje heb laten bezinken, keur ik hem goed. Er is weer een schilderij geboren!

Ook dit keer was het proces weer een prachtig lichtpuntje met uiteindelijk als resultaat een schilderij met een hele mooie boodschap. En daarnaast heb ik me ook nog eens symbolisch van een aantal kettingen en touwen bevrijd. Wat wil een mens nog meer?

 

Meer informatie over schilderij Gescheurd hart? Bekijk het hier.


Lees ook:
Lichtpuntje 165: het verhaal achter schilderij Geopend hart
Lichtpuntje 162: hoe ik mijn meest dierbare schilderij Verlicht hart redde

Lichtpuntje 159: zo kreeg ik weer schilderinspiratie
Lichtpuntje 154: je draai vinden in een nieuw huis, zo ging dat bij mij
Lichtpuntje 135: mijn 4 favoriete schilderijen

 

Bekijk ook:

Filmpje: the making of schilderij Gescheurd hart

Mijn schilderijen

 

Via deze blog en sociale media deelt Marloes haar lichtpuntjes: die kleine dingen, die het leven leuk en de moeite waard maken. Hoe donker het leven ook lijkt, er zijn altijd lichtpuntjes, dat is haar motto. Van oorsprong is ze bedrijfskundige met als specialisaties marketing en business development. Maar twee tragische auto-ongelukken, aan het ene hield ze hersenletsel over en aan het andere verloor ze haar man, gaven het leven van Marloes een totaal andere wending. Lees hier haar levensverhaal.

 

Niets missen?

 

Hou houd je je sociale media gebruik in de hand?

11-11-2014 10:00


Lichtpuntje 168: blij met mijn keuzes

Twitter Facebook profiel


Sociale media zijn onmisbaar voor mij. Ze zijn mijn koffie-automaat, mijn schoolplein, mijn sportclub, mijn vakblad, mijn tuinfeest, mijn vrijdagmiddagborrel en mijn radio en tv in één. Ze maken mijn kleine wereld, waarin traditioneel sociaal contact nogal eens lastig is, veel groter. Want juist als je weinig energie hebt, niet goed tegen prikkels kunt, aan huis gebonden bent en veel moet rusten, is het een enorme verrijking.

Als je maat kunt houden tenminste.
En dat lukte me de laatste maanden niet zo goed meer.
Ik merkte dat ik regelmatig het overzicht verloor, dat het bijhouden van 5 kanalen (te) veel tijd en dus punten kostte, en misschien wel het vervelendst van allemaal: ik kwam steeds minder aan echte interactie toe. Terwijl ik dat juist de toegevoegde waarde vind.

Dat moest dus anders.
Hier is hoe ik dat aanpakte en oploste, zodanig dat ik nu weer plezier beleef aan sociale media.

Keuzes maken in kanalen

Ik heb ervoor gekozen om 2 sociale media kanalen actief te gebruiken, 1 wat meer passief en 2 amper of helemaal niet.   

Mijn focus ligt bij Twitter en Facebook. Bij beiden ligt de nadruk op de combinatie van beeld en tekst en is interactie, waar ik zo aan hecht, wezenlijk. Bovendien is Twitter mijn eerste liefde, daar deel ik al sinds eind 2010 mijn lichtpuntjes.

Instagram zet ik voorlopig op de reservebank. Dat is heel beeldgeörienteerd. Het draait daar om mooie foto’s en dat is nou net niet mijn sterkste kant. Er is wel interactie, dat maakt het leuk, maar daarbij maken mensen veel gebruik van pseudoniemen, waardoor je elkaar niet echt leert kennen. Dat vind ik jammer. Ik ga het meer als fotoverzamelapp gebruiken.

Pinterest en Linkedin wil ik alleen nog passief gebruiken.
Op Pinterest gaat het om supermooie foto’s of goede infographics, tekst is er relatief onbelangrijk en er is nauwelijks interactie. Daarom zet ik het in als online prik- en inspiratiebord.

Linkedin is toch vooral werk- en carrièregericht. Omdat ik helaas niet werk ga ik dit kanaal puur als online cv gebruiken.

Volgrichtlijnen instellen

Volgde ik tot nu toe op alle kanalen redelijk gelijkmatig terug, dat doe ik niet meer. Ook daar heb ik keuzes in gemaakt op basis van de volgende richtlijnen.

  • De persoon heeft een portret als ava en een goed ingevulde bio. Ik wil weten met wie ik communiceer. 
  • Ik ken diegene op de één of andere manier offline, of online heel goed
  • De frequentie van posten is overeenkomstig het betreffende medium, bv op Facebook 1 à 2 x per dag. Mensen, die regelmatig de hele timeline volstorten volg ik niet meer terug.
  • Ik hou van leuke, mooie posts met toegevoegde waarde, bij voorkeur zelf bedacht. Van alleen maar content van anderen delen ben ik geen fan.
  • Of diegene is héél leerzaam, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse blogs A beautiful mess of The abundant artist.

Het komt erop neer dat ik op Twitter en Facebook nog wel bijna iedereen terugvolg, maar op Instagram, Pinterest en Linkedin niet. Op Twitter werk ik bovendien met lijsten, anders wordt het teveel en te onoverzichtelijk. De lijsten neem ik regelmatig door, mijn homefeed gebruik ik als een soort radio, die je zo nu en dan aanzet.

Moeilijker toegankelijk maken

Ik heb het voor mezelf lastiger gemaakt om bij mijn feeds te komen. De notifications van alle kanalen heb ik uitgezet, zowel op mijn telefoon, tablet en laptop. Daarnaast heb ik de icoontjes van het homescherm van mijn telefoon en tablet gehaald. Ik moet nu veel actiever op zoek naar mijn sociale media kanalen en ik merk dat ik het daardoor minder automatisch doe.

Tijdregels instellen

Voor mij zijn sociale media één van mijn lifelines, laat dat duidelijk zijn maar het moet wel overzichtelijk en qua energie haalbaar blijven. Daarom heb ik voor mezelf een aantal regels ingesteld.

  • Ik maak maximaal 2 tot 3 keer per dag een rondje langs de velden
  • Geen sociale media tijdens het eten (als je alleen bent, is dat héél verleidelijk)
  • Ik kijk niet voor de lunch en niet na half 9 ’s avonds
  • 1 Dag per week houd ik, op het delen van mijn lichtpuntjes na, vrij van sociale media
  • Om mezelf te helpen deze regels te handhaven heb ik de app Screentime geïnstalleerd

Ik ben blij met mijn keuzes en vind ze een lichtpuntje want ik merk na korte tijd al dat ik mijn sociale media gebruik weer veel meer in de hand heb en er weer meer plezier aan beleef. Bovendien doe ik dat wat ik doe weer goed en echt met aandacht in plaats van dat ik overal een beetje half aanwezig ben. Zoals zo vaak geldt ook in dit geval: less is more!

Lees ook:
Lichtpuntje 167: de balans houden, hoe ik dat doe
Lichtpuntje 164: het geheim van goed voor jezelf zorgen, 7 praktische tips
Lichtpuntje 89: hoe twitter mijn sociale leven verrijkt
Lichtpuntje 78: dit brengt een jaar bloggen en twitteren
Lichtpuntje 10: hoe mijn ontdekkingstocht in de wereld van sociale media begon

Bekijk ook: Mijn schilderijen

 

Via deze blog en sociale media deelt Marloes haar lichtpuntjes: die kleine dingen, die het leven leuk en de moeite waard maken. Hoe donker het leven ook lijkt, er zijn altijd lichtpuntjes, dat is haar motto. Van oorsprong is ze bedrijfskundige met als specialisaties marketing en business development. Maar twee tragische auto-ongelukken, aan het ene hield ze hersenletsel over en aan het andere verloor ze haar man, gaven het leven van Marloes een totaal andere wending. Lees hier haar levensverhaal.

 

Niets missen?

 

DAGBOEK: mijn 9 lichtpuntjes van oktober 2014

04-11-2014 10:00

 

Lichtpuntjes oktober 2014
van linksboven naar rechtsonder:

1. Vriendin M. uit Londen, die ik al 25 jaar ken en met wie ik naar de Olympische Spelen ging, was bij mij voor een lunchstop (en om mijn nieuwe appartement te bekijken). We kletsten verder alsof we elkaar gisteren nog zagen. Wat is dat toch bijzonder en iets om dankbaar voor te zijn. En ze verwende me ook nog met een bos prachtige bloemen en mijn favoriete douchespul.

2. Ik nam de briefing voor mijn nieuwe website door met de webbouwster en accordeerde haar offerte. Daarnaast koos ik een Wordpress thema. Het wordt Beautiful Pro uit het Genesis framework met een hele slimme, inventieve oplossing van mijn webbouwster voor het integreren van het portfolio met mijn schilderijen. Ik ben er zo blij mee, het is echt een keuze met mijn hart.

3. Ik maakte het schilderij met de scherven, dat ik Lichte scherven heb gedoopt, af. Het werd niet blauw, zoals ik bedacht had, maar oranje met een beetje geel en rood, dat voelde beter. Binnenkort het verhaal achter dit schilderij op mijn blog.

Daarnaast begon ik aan een nieuw schilderij. Daarvoor sloopte ik de koorden met paperclips van een oud doek. Het was heerlijk om te doen en bezorgde me een opgelucht gevoel. Alsof ik mezelf letterlijk van wat ketenen bevrijdde. Wordt vervolgd!

4. Van een aantal kledingstukken van Pierre ga ik een sweatvest voor mezelf laten maken. Ik mailde met M. van Troostgoed over hoe en wat en bracht het pakket met kleding naar de post. Een hele stap maar het voelde goed.

5. Ik maakte een aantal heerlijke wandelingen en genoot van het veelal mooie herfstweer: frisse lucht maar niet te koud, een briesje voor het echte uitwaaigevoel en zo nu en dan het zonnetje erbij. Daarbij kon ik mijn creabea neigingen niet onderdrukken. Ik verzamelde prachtig bontgekleurde blaadjes en fabriceerde er een hartje van herfstblaadjes van.

6. Eerder dit jaar kreeg ik van vriendin T. een bon voor een heerlijke schoonheidsbehandeling. Deze maand was het zover. Ik werd lekker verwend en vertroeteld en kwam naar buiten met een babyzacht huidje. Wat een traktatie!

7. Ter voorbereiding op mijn nieuwe website fotografeer ik een aantal veelal oudere schilderijen opnieuw. Daarvoor ben ik afhankelijk van goed licht. Een aantal keer had ik mazzel en en dat was letterlijk een lichtpuntje. Zo legde ik onder andere de doeken met de blikjes vast op de gevoelige plaat.

8. De kaartenactie op mijn blog, waarbij ik zelfgemaakte kaarten stuurde naar trouwe bloglezers, was een succes. Jullie reageerden in grote getalen en de ene reactie was nog mooier dan de andere, wat mij een dankbaar mens maakt. Helaas betekende het ook dat ik de actie al aan het einde van de 1e dag moest beëindigen wegens geen kaarten meer. Volgende keer beter. Wordt vervolgd.

9. Om een aantal redenen besloot ik een migraineaanval van ruim 48 uur helemaal uit te zingen zonder medicatie te gebruiken. De hoofdpijn was hels en verder voelde ik me ook niet al te best maar het is gelukt en daar ben ik best trots op.

Oktober was een maand waarin ik al veel met mijn nieuwe website bezig was. Helaas kan ik jullie daar nog niks van laten zien. Maar je kunt de ontwikkelingen, net als mijn zoektocht naar lichtpuntjes, wel volgen via de sociale media: twitter, facebook, instagram of pinterest. Ik zie je daar graag!

Lees ook:

Lichtpuntje 166: kaarten maken van oude tijdschriften in 5 simpele stappen

Lichtpuntje 102: mijn droomreis naar de Olympische Spelen

Dagboek: mijn 9 lichtpuntjes van September 2014

Dagboek: mijn 9 lichtpuntjes van Augustus 2014

Dagboek: mijn 9 lichtpuntjes van Juli 2014

Bekijk mijn schilderijen

 

Via deze blog en sociale media deelt Marloes haar lichtpuntjes: die kleine dingen, die het leven leuk en de moeite waard maken. Hoe donker het leven ook lijkt, er zijn altijd lichtpuntjes, dat is haar motto. Van oorsprong is ze bedrijfskundige met als specialisaties marketing en business development. Maar twee tragische auto-ongelukken, aan het ene hield ze hersenletsel over en aan het andere verloor ze haar man, gaven het leven van Marloes een totaal andere wending. Lees hier haar levensverhaal.

 

Niets missen?